רבים לא מודעים לכך, אבל החדר הממוגן שנקרא ממ"ד חגג לפני שנה חצי יובל (הוא הגיח לחיינו בעקבות איום הסקאדים בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת). ראשי התיבות של ממ"ד הם "מרחב מוגן דירתי" ומושג זה בא לבדל את המרחב המוגן המותקן בדירות מגורים, מסוגים אחרים של מרחבים מוגנים. הכוונה היא כמובן לממ"מ (מרחב מוגן מוסדי) ולממ"ק (מרחב מוגן קומתי): ממ"ק ניתן למצוא ברבי קומות המשמשים כבתי דירות שבהם אין בכל דירה ממ"ד. כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן מומלץ לבדוק שקיים בה ממ"ד. ממ"ד, בגרסאותיו השונות, ניתן למצוא פחות או יותר בכל מבנה שהוא לא מגורים בישראל וחשוב לדעת מהי בניית ממ"ד מקצועית ונכונה.
לממ"ד יש חשיבות רבה בראש ובראשונה משום שמדינת ישראל נתונה תחת איום מתמיד של מתקפת טילים, אך בנוסף חשוב לזכור שישראל ממוקמת לאורכו של השבר הסורי אפריקאי. אי לכך, אנחנו נמצאים גם בסיכון לרעידות אדמה ולקריסת מבנים. מסיבות אלה מחייב החוק הישראלי החל משנת 1991, להוסיף ממ"ד לכל מבנה חדש שמוקם בישראל – לפרטים נוספים.
לפי תקנות התגוננות אזרחית המגדירות מהו ממ"ד תקני, הממ"ד צריך לספק את צרכיה של משפחה המונה שש נפשות במקרה חירום. אי לכך, שטחו צריך להיות לכל הפחות תשעה מ"ר נטו. רוחבו צריך להיות לכל הפחות 1.6 מטרים וגובהו צריך לנוע בין 2.8-2.5 מטרים. כדי שיוכל לספק הגנה ראויה מהדף ורסס. הדרישה בתקנות לקירות החיצוניים של הממ"ד מחמירה יותר – לפי תקנות אלו, יש לצקת את הקירות של הממ"ד אך ורק מבטון מזוין, כשעובי הבטון בקיר חיצוני, צריך להיות 25 ס"מ לכל הפחות.
כמו כן החלון ודלת הכניסה צריכים להיות אטומים לחלוטין לחדירה של חומרי אב"כ ולחדירה של אוויר מזוהם ועליהם להיות מסוגלים לעמוד בפני הדף עצמתי. כיום חלה החובה גם להוסיף לכל ממ"ד בישראל מערכת סינון אוויר. את הבנייה של הממ"ד ניתן לבצע דרך יזם או באופן עצמאי, אך מובן לכל שיש לתת עדיפות לבנייה של ממ"ד באמצעות מומחים. זאת כיוון שמדובר בחלל שמטרתו אחת היא – הצלת חיים.
עוד נציין כי אם בשל מגבלות הנדסיות ותכנוניות אין אפשרות להוסיף ממ"ד שעומד במידות שהוזכרו לעיל, תינתן אפשרות להוסיף ממ"ד צנוע יותר וזאת בתנאי שהוא יספק פתרון מיגון הולם לדיירים.
מעבר לכך שבנייה של ממ"ד מחייבת יציקה של יסודות וקירות בטון מהקרקע ועד התקרה, חשוב להבין כי לצורך למשל בנייה של ממ"ד בקומה העליונה, נדרשת ההסכמה של דיירי הקומה התחתונה. בנוסף דייר הרוצה לבנות באופן עצמאי ממ"ד, נדרש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה ביוזמתו עם תיק מידע הכולל בין היתר מפה טופוגרפית עדכנית, טופס בקשה למידע, זכויות הבנייה בנכס ועוד.
לאחר אישור הבקשה עליו ליצור קשר עם קונסטרוקטור, אדריכל רישוי ועוד מגוון רחב של אנשי מקצוע נוספים, וביניהם יועץ מיגון (מומחה בנושא המיגון) ויועץ הנדסי, וכפי שאתם כבר יכולים להבין, מדובר בתהליך מסורבל מעין כמוהו. למעשה לעתים קרובות פרויקטים שכאלה היוצאים לפועל באופן עצמאי, נתקלים בקשיים ובעיכובים הגורמים בסופו של דבר להשבתתם או להעברתם לידי המומחים בתחום. אדם פרטי המעוניין להוסיף ממ"ד לדירה שלו, שלא מכיר את סבך הבירוקרטיה המורכב של התחום, במקרה הטוב יבזבז הרבה מאוד זמן ואנרגיה לחינם ובמקרה הפחות טוב, ישקיע גם הרבה מאוד כסף בפרויקט שלא יתקדם בקצב הרצוי ובכיוון הנכון.
לאור כל זה, אנחנו שמחים להזמין אתכם ליצור קשר עוד היום עם אנשי המקצוע של חברת "מצוק מהנדסים בע"מ", העוסקת כבר קרוב לחמישה עשורים בתכנון קונסטרוקציה למבנים שונים, לרבות חיזוק ותוספות למבנים לפי תמ"א 38 – ייעוץ מיגון וייעוץ הנדסי בתחומים רבים תוך דגש על תחום הסיסמיקה ועמיסה דינמית של מבנים. אנשי המקצוע של החברה זמינים עבורכם בטלפון מספר 09-95838211.